15 januar 2008

Kidnappet av gerilja

Hentet fra VG (www.vg.no):

(VG Nett) Nordmannen Alf Onshuus Niño var om bord i en turistbåt da soldater fra den beryktede FARC-geriljaen i Colombia kidnappet ham.

- Vi kan bekrefte at en nordmann er blitt kidnappet. Hans pårørende er varslet, og vi holder nå tett kontakt med colombianske myndigheter for å følge dette, sier informasjonssjef Trond Viken i UD til VG Nett.Det var søndag morgen at nordmannen og hans colombianske kone ble omringet av en gruppe geriljasoldater i området Chocó vest i landet. De jobber begge som lærere på universitetet i hovedstaden Bogota, og var ifølge eltiempo.com på ferie da kidnappingen skjedde.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Styrker fra den colombianske hæren skal nå være på jakt etter de kidnappede, men jakten har foreløpig vært nytteløs.- Målet med kidnappingen er å presse penger fra dem, sier kaptein Benjamín Calle i den colombianske hæren til nettstedet.

Nettopp denne taktikken skal ifølge Latin-Amerika-ekspert Steinar Andreas Sæther ved Universitetet i Oslo være mye brukt av FARC-geriljaen.- Man regner med at geriljaen har 750 gisler. 40-50 av disse er tatt av politiske årsaker, mens resten har de tatt for å få løsepenger, sier Sæther til VG Nett.Det antas at geriljaen har mellom 12 000 og 20 000 soldater i sin tjeneste, og FARC er den eldste geriljagruppen som opererer i Sør-Amerika.- Inntrykket er at det er roligere og tryggere i landet nå enn for noen år siden. President Alvaro Uribe, som har hatt makten siden 2002, får noe av æren for at det har blitt roligere, sier Sæther. - Geriljaen har fått mye medieoppmerksomhet den siste tiden. Hovedgrunnen er frigjøringen av gislene Clara Rojas og Consuelo Gonzales. Rojas har dessuten fått en sønn i løpet av de seks årene i fangenskap, en sønn hun nå skal gjenforenes med.

Sæther sier det ikke er unormalt at gisler er lange perioder i fangenskap i landet.- Selv om FARC er størst sør og øst i landet, men det er heller ikke utypisk at de slår til andre steder. Området er forholdsvis tynt befolket, sier han.

Ingen kommentarer: